Friday, June 4, 2010

Μυστικά χαλάρωσης

Εκτός από το γυμναστήριο, ασχολούμαι και με πολεμικές τέχνες (συγκεκριμένα με το Kendo, που είναι η τέχνη της ιαπωνικής σπαθασκίας). Δυστυχώς όμως – και ανέλπιστα - αυτά τα δύο είναι κάπως ασύμβατα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα μεν βάρη σφίγγουν το σώμα και μειώνουν ελαφρά το εύρος κίνησης των μυών, οι δε πολεμικές τέχνες απαιτούν χαλαρότητα και ευλυγισία. Εκτός αυτού, στο γυμναστήριο μαθαίνεις να χρησιμοποιείς τη δύναμή σου. Αντίθετα, οι πολεμικές τέχνες διδάσκουν κυρίως ταχύτητα.

Μάλιστα, στη χτεσινή προπόνηση Kendo, ο δάσκαλος παρατήρησε ότι ήμουν πιο καλός και πιο χαλαρός στο τέλος της προπόνησης – επειδή οι μυς μου ήταν πλέον κουρασμένοι! Ξέρω επίσης ότι πολλοί δάσκαλοι πολεμικών τεχνών είναι αντίθετοι με τα κλασικά βάρη, και συστήνουν τα kettlebells.

Εξακολουθώ πάντως να θεωρώ το γυμναστήριο και τα βάρη αναντικατάστατα. Καλό όμως είναι να έχετε υπόψιν σας αυτήν την «παρενέργειά» τους, και να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε:

1. Κάντε διατάσεις (όχι όμως ακριβώς όπως νομίζετε – θα μιλήσουμε μελλοντικά για τον σωστό τρόπο).
2. Αφιερώστε κάποιες προπονήσεις κάνοντας μικρότερα βάρη από τα συνηθισμένα σας. Αυξήστε τις επαναλήψεις σας, καθώς και την ταχύτητά τους.
3. Ξεκινήστε κάποια δραστηριότητα που να συμβάλλει στη χαλάρωση: πολεμικές τέχνες (η πρότασή μου), γιόγκα, διαλογισμό, μασάζ. Αν μη τι άλλο, οι δραστηριότητες αυτές θα σας κάνουν να διαπιστώσετε το «πρόβλημα» και να το έχετε στο μυαλό σας.
4. Αποφύγετε το άγχος – γενικά.

Χαλαρώστε!

1 comment:

  1. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μεν παιχνιδια βάρη σφίγγουν το σώμα και μειώνουν ελαφρά paixnidia gia koritsia το εύρος κίνησης των μυών, οι δε πολεμικές τέχνες paixnidia gia koritsia 2011 απαιτούν χαλαρότητα και ευλυγισία.

    ReplyDelete