Wednesday, June 27, 2012

Γίνετε πάγκος

View the post in English.

Ο πάγκος γυμναστικής είναι ένα από τα πιο κλασικά όργανα στο bodybuilding. Χρησιμοποιείται για όλες τις ξαπλωτές και καθιστές ασκήσεις. Μάλιστα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι χωρίς αυτόν, δεν γυμνάζεται το στήθος.

Όμως, παρά τις αδιαμφισβήτητες χρήσεις του, ο πάγκος έχει και ένα αρνητικό: σηκώνει εκείνος ένα μεγάλο μέρος του βάρους (που θα έπρεπε να το σηκώνετε εσείς).

Όταν για παράδειγμα κάνετε καθιστές πιέσεις ώμων, ο πάγκος υποστηρίζει το σωματικό βάρος σας καθώς και ένα ποσοστό της μπάρας, κι έτσι σας επιτρέπει να κάνετε την άσκηση ευκολότερα. Αυτή η ευκολία δημιουργεί και την (εν μέρει σωστή) αίσθηση ασφάλειας.

Αν παράλληλα παίρνετε το βάρος από κάποιους ορθοστάτες, διευκολύνετε ακόμα περισσότερο τον εαυτό σας.

Το σωστό όμως είναι να υποστηρίζετε εσείς ολόκληρο το βάρος, καθώς επίσης και να το έχετε σηκώσει ο ίδιος μέχρι την αρχική θέση (όπως στο παρακάτω video). Όχι μόνο γιατί έτσι "εκτιμάτε" πλήρως την κίνηση, αλλά και επειδή με αυτόν τον τρόπο γυμνάζετε και τα πόδια και τη μέση σας.

Με άλλα λόγια, δεν χρησιμοποιείτε κανένα βοήθημα. Το σώμα σας γίνεται πάγκος.

Το ίδιο θα μπορούσε να λεχθεί και για άλλα βοηθήματα όπως τη ζώνη μέσης, τους ιμάντες λαβής κτλ. Προφανώς βέβαια, επαφίεται στον κάθε ασκούμενο να αποφασίσει πότε να τα χρησιμοποιεί και πότε όχι, ιδιαίτερα αν έχει ιατρικούς λόγους να το κάνει. Είναι καλό όμως να έχουμε υπόψιν μας και αυτή τη διάσταση του θέματος. Δηλαδή να κάνετε τις ασκήσεις όρθιος και χωρίς καμία υποστήριξη όσο πιο συχνά μπορείτε.



Τέλος, να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ισχύουν κυρίως για τις καθιστές ασκήσεις. Οι ξαπλωτές (ασκήσεις στήθους) συνήθως δεν μπορούν να γίνουν χωρίς πάγκο, με εξαίρεση τις εκτάσεις τρικεφάλων που επίσης μπορείτε να κάνετε όρθιος.

No comments:

Post a Comment