Saturday, May 28, 2011

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους υδατάνθρακες

View the post in English.

1. Είναι βασική πηγή ενέργειας για το σώμα (μαζί με τα λιπαρά), οπότε είναι απαραίτητοι το πρωί και πριν/μετά τη γυμναστική. Παρέχουν τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο.

2. Συμβάλλουν στην απελευθέρωση της ινσουλίνης. Η ορμόνη αυτή παίζει ρόλο μεταφορικού μέσου των θρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνης, γλυκόζης) προς τους μυς - αλλά και προς το λίπος.

3. Προκαλούν κατακράτηση νερού στους μυς, οπότε μια δραστική μείωσή τους θα έχει ως αρχικό αποτέλεσμα απώλεια υγρών.

4. Υπάρχουν δύο τρόποι διαχωρισμού τους:
α1. Απλοί (ζάχαρη, μέλι, φρούτα, καθώς και το άσπρο αλεύρι και όλα τα προϊόντα του)
α2. Σύνθετοι (προϊόντα ολικής άλεσης, σιτηρά, βρώμη, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, λαχανικά, όσπρια)
β1. Αργής αφομοίωσης (γλυκοπατάτες, άγριο ρύζι, φασόλια, φρούτα, ζυμαρικά)
β2. Γρήγορης αφομοίωσης (άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, πουρές, δημητριακά, χυμοί).

5. Οι απλοί υδατάνθρακες καθώς και αυτοί που χαρακτηρίζονται από γρήγορη ταχύτητα αφομοίωσης απελευθερώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης. Η ταχύτητα όμως μπορεί να ελαττωθεί με την παρουσία ινών, λιπών και πρωτεΐνης. Επίσης, πιο αργοί είναι οι αμαγείρευτοι, οι ολόκληροι, οι στερεοί, και οι κρύοι υδατάνθρακες.

6. Αποθηκεύονται στο συκώτι και τους μυς ως γλυκογόνο (το οποίο είναι βασική πηγή ενέργειας για τους μυς, και αποτελείται από 75% νερό). Αυτό κάνει τους μυς να φαίνονται πιο γεμάτοι.

7. Η ινσουλίνη είναι αναβολική ορμόνη, αλλά έχει δύο ανεπιθύμητα αποτελέσματα: προκαλεί αύξηση όρεξης και αποθήκευση λίπους. Ενδέχεται επίσης να τρέφει τους καρκινικούς όγκους.

8. Όταν υπάρχει έλλειψη υδατανθράκων, το σώμα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει λίπος για ενέργεια. Τα προϊόντα της καύσης λίπους ονομάζονται κετόνες, και σε ακραία μορφή η κατάσταση αυτή ονομάζεται κέτωση. Ακόμα όμως και τότε, το σώμα είναι σε θέση να δημιουργήσει μόνο του τη γλυκόζη που χρειάζεται.

9. Συμμετέχουν στη διαδικασία καύσης λίπους, η οποία ονομάζεται Κύκλος Krebs.

10. Όταν οι υδατάνθρακες είναι χαμηλά (και άρα αποθηκεύεται λιγότερο γλυκόγονο), οι πρωτεΐνες πρέπει να ανέβουν. Το σώμα μετατρέπει το άζωτο σε γλυκόζη. Ταυτόχρονα καίγεται περισσότερο λίπος.

11. Κάποια συμπληρώματα που βοηθούν στην αποθήκευση των υδατανθράκων ως γλυκογόνο (στους μυς) και όχι ως λίπος είναι: χρώμιο, α-λιποϊκό οξύ, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο καλύτερος τρόπος βέβαια να επιτύχει κανείς κάτι τέτοιο είναι να καταναλώσει τους υδατάνθρακες αμέσως μετά από έντονη μυική άσκηση.

12. Μια απότομη αύξηση ινσουλίνης (από απλούς υδατάνθρακες) ακολουθούμενη από απότομη μείωση της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει αίσθημα αδυναμίας.


Οπλισμένοι με αυτές τις γνώσεις, θα είστε σε καλύτερη θέση να καταλάβετε γιατί μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να σας βοηθήσει στην απώλεια λίπους. Καλή επιτυχία!

No comments:

Post a Comment