Saturday, May 28, 2011

Καταπολεμήστε την καθιστική ζωή σε 4 βήματα

View this post in English.

Ο τίτλος του post δεν είναι τυχαίος. Η καθιστική ζωή είναι θανάσιμος εχθρός της υγείας μας και πρέπει να καταπολεμηθεί. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η διατροφή είναι πιο σημαντική, όμως δεν αρκεί. Το παρακάτω πρόγραμμα υποθέτει ότι έχουμε ένα νορμάλ ωράριο εργασίας (9:00 - 17:00).

1. Πριν τη δουλειά
Ξυπνήστε μισή ώρα πιο νωρίς και πηγαίνετε για τρέξιμο ή γρήγορο περπάτημα. 20 λεπτά αρκούν. Όσο λείπετε μπορείτε να έχετε ανάψει το θερμοσίφωνα, ώστε επιστρέφοντας στο σπίτι να μπείτε κατευθείαν για μπάνιο, στη συνέχεια να φάτε πρωινό, και μετά να φύγετε για τη δουλειά σας. Δεν θα πιστέψετε τη διαφορά που θα δείτε στην ενέργεια και τη διάθεσή σας.

2. Μετά το μεσημεριανό
Μην επιστρέψετε κατευθείαν στο γραφείο σας. Όμως, μην σπαταλήσετε χρόνο ούτε μιλώντας με συναδέλφους μετά το φαγητό καθισμένοι στο τραπέζι. Σηκωθείτε και πηγαίνετε μια βόλτα με τα πόδια. Ό,τι και να κάνετε είναι καλό (πχ δύο γύρους του τετραγώνου), και 20 λεπτά είναι και σ' αυτήν την περίπτωση υπέραρκετα. Πάλι θα δείτε άμεσες διαφορές στο πώς αισθάνεστε, και θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τη νύστα.

3. Μετά τη δουλειά
Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε (το ιδανικό είναι ένας σύντομος ύπνος) και μετά αφιερώστε μια ώρα σε κάποια έντονη δραστηριότητα. Η καλύτερη επιλογή είναι το γυμναστήριο, αλλά μπορείτε να κάνετε και ό,τι άλλο σας αρέσει (χορό, πολεμικές τέχνες, ποδήλατο, κολυμβητήριο, τρέξιμο κτλ).

4. Μετά το βραδινό / λίγο πριν τον ύπνο
Πηγαίνετε για άλλη μια σύντομη βόλτα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε αυτήν την ώρα είναι χαλαρό περπάτημα.

Όλες οι άλλες παραδοσιακές συμβουλές (παρκάρετε μακριά, χρησιμοποιείτε τις σκάλες κτλ) εξακολουθούν να είναι χρήσιμες, αλλά αν κάνετε αυτά τα τέσσερα βήματα, θα είστε σε πολύ καλό δρόμο. Καλή επιτυχία!

No comments:

Post a Comment