Tuesday, April 13, 2010

Κάψτε το σωσίβιο!

Στο προηγούμενο άρθρο, μιλήσαμε για τους τρόπους που μπορούμε να χάσουμε λίπος μέσω της διατροφής. Το βασικότερο στοιχείο είναι η μεταβολή του ισοζυγίου θερμίδων, είτε με μείωση της τροφής (όπως έχουμε πει εδώ), είτε με αύξηση της δραστηριότητας. Γι’ αυτό το τελευταίο θα μιλήσουμε σήμερα.

Η πρότασή μου είναι, όπως θα ξέρετε, τρεις προπονήσεις με βάρη και τρεις αεροβικές (τρέξιμο) εβδομαδιαίως. Οι δραστηριότητες αυτές καίνε φυσικά θερμίδες, αλλά έχουν και πολλά άλλα οφέλη που επιδρούν εμμέσως στην απώλεια λίπους.

Τα μεν βάρη χτίζουν προφανώς μυς (για την ακρίβεια, σε περιόδους δίαιτας και απώλειας λίπους, δεν χτίζουν μυς αλλά βοηθούν στη διατήρησή τους). Αυτό το γεγονός, πέρα από τις βελτιώσεις στην εμφάνιση, βοηθάει και σε ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα: βελτιώνει το μεταβολισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μυς είναι ενεργοί ιστοί. Δηλαδή καίνε συνέχεια θερμίδες, είτε όταν εργάζονται είτε όταν ξεκουράζονται.

Οι δε αερόβιες προπονήσεις βελτιώνουν την αντοχή και κάνουν το σώμα πιο αποδοτικό στην καύση λίπους. Επίσης, έχουν ως κύρια πηγή ενέργειας το λίπος, επομένως ευελπιστούμε να κάψουν απευθείας σωματικό λίπος (ειδικά αν ακολουθήσουμε αυτές τις τεχνικές).

Για όλους αυτούς τους λόγους, προτείνω να κάνετε αεροβική δραστηριότητα κάθε μέρα. Επειδή όμως κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο για το σώμα (και ο κίνδυνος της υπερπροπόνησης μεγάλος), οι έντονες προπονήσεις θα πρέπει να περιορίζονται στις 4-5 την εβδομάδα, και οι υπόλοιπες μέρες να αφιερώνονται σε γρήγορο περπάτημα. Ένα παράδειγμα είναι το εξής:
Δευτέρα: Τρέξιμο
Τρίτη: Τρέξιμο
Τετάρτη: Γρήγορο περπάτημα
Πέμπτη: Τρέξιμο
Παρασκευή: Γρήγορο περπάτημα
Σάββατο: Τρέξιμο
Κυριακή: Γρήγορο περπάτημα (ή ξεκούραση)

Η τεχνική αυτή ονομάζεται δυναμική ξεκούραση (active rest) και είναι απείρως αποτελεσματική. Το κλειδί είναι να μην κουράζεστε τις ημέρες περπατήματος, δηλαδή να μην λαχανιάζετε. Θα πρέπει όμως να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο. Αν συνηθίζετε να τρέχετε για 20 λεπτά, τότε το περπάτημά σας θα πρέπει να διαρκεί 30-45 λεπτά.

Οι προπονήσεις με βάρη μένουν όπως είπαμε στις τρεις την εβδομάδα. Αυτός ο αριθμός είναι υπεραρκετός για τη διατήρηση των μυών.

Ξεκινήστε τώρα, δύο μήνες έμειναν!

1 comment:

  1. βοηθάει και σε ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα: βελτιώνει το μεταβολισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μυς είναι ενεργοί ιστοί. Δηλαδή καίνε συνέχεια θερμίδες, είτε όταν paixnidia gia koritsia εργάζονται είτε όταν ξεκουράζονται.

    ReplyDelete