Tuesday, April 20, 2010

Αναζητώντας ενέργεια

Έχουμε πει στο παρελθόν ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους καύσης λίπους είναι η πρωινή αερόβια δραστηριότητα (πριν από το πρωινό). Υπάρχει όμως και ένας «κίνδυνος» σ’ αυτήν την πρακτική, τον οποίο θα χρησιμοποιήσω ως ευκαιρία για να σας παρουσιάσω τη γενικότερη θεωρία.

Σε αδρές γραμμές, η αερόβια δραστηριότητα χρησιμοποιεί λίπος για ενέργεια, ενώ η αναερόβια (όπως είναι η γυμναστική με βάρη) «προτιμά» υδατάνθρακες (γλυκόζη). Εκτός από τις τροφές που έχουμε καταναλώσει πρόσφατα, το σώμα έχει και αποθήκες για αυτά τα στοιχεία. Η αποθήκη υδατανθράκων είναι το γλυκογόνο που βρίσκεται στους μυς και στο συκώτι, και που το σώμα μετατρέπει σε γλυκόζη. Η αποθήκη λίπους ξέρουμε πολύ καλά πού βρίσκεται.

Για την καύση λίπους επομένως, είναι προτιμότερη η αερόβια δραστηριότητα (μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται Κύκλος Krebs). Υπάρχει όμως ένα θεματάκι εδώ: η καύση λίπους δεν ξεκινά αμέσως. Προηγείται η καύση υδατανθράκων, και μόνο όταν αυτοί εξαντληθούν, το σώμα προχωράει στην καύση λίπους.

Το πρωί, όλες οι αποθήκες υδατανθράκων – δηλαδή το στομάχι, το γλυκογόνο των μυών, το γλυκογόνο του συκωτιού και το σάκχαρο (γλυκόζη) του αίματος – είναι σχετικά άδειες. Έτσι το σώμα θα ξεκινήσει πιο γρήγορα την καύση λίπους. Χοντρικά, αυτό θα συμβεί μέσα σε 5-10 λεπτά, επομένως όλη την υπόλοιπη ώρα η βασική πηγή ενέργειας θα είναι το σωματικό λίπος.

Υπάρχει όμως ένα όργανο που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει λίπος για ενέργεια (ούτε τα προϊόντα του λίπους, τις κετόνες). Το όργανο αυτό δεν είναι άλλο από τον εγκέφαλο, ο οποίος απαιτεί οπωσδήποτε γλυκόζη για να λειτουργήσει.

Το σώμα δεν έχει μηχανισμό που να μετατρέπει το λίπος σε γλυκόζη. Ελλείψει υδατανθράκων, αυτή η γλυκόζη θα πρέπει αναγκαστικά να δημιουργηθεί από πρωτεΐνες – δηλαδή από τους μυς σας!

Δύο τρόποι υπάρχουν για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα. Ο ένας είναι να περιορίζετε την αερόβια άσκησή σας σε 45 λεπτά το πολύ. Ο δεύτερος είναι πριν την άσκηση να καταναλώσετε μια μικρή ποσότητα πρωτεϊνών – π.χ. λίγο γάλα στον καφέ σας, ή ένα ασπράδι αυγού.

Πέρα απ’ αυτό, όπως έχουμε πει πρέπει να περιορίζετε τους υδατάνθρακες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Γι’ αυτό οι προπονήσεις σας με βάρη θα πρέπει να είναι λίγες και μικρής διάρκειας.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μετατρέψετε σιγά-σιγά το σώμα σας σε μια μυώδη μηχανή καύσης λίπους.

1 comment:

  1. Για την καύση λίπους επομένως, είναι προτιμότερη η αερόβια δραστηριότητα (μέσω μιας διαδικασίας που παιχνιδια για κοριτσια ονομάζεται Κύκλος Krebs).

    ReplyDelete