Wednesday, April 28, 2010

Ελεύθερες μέρες

Περίληψη: Αν ακολουθείτε οποιαδήποτε μορφή δίαιτας, είναι χρήσιμο να τη διακόπτετε μια φορά την εβδομάδα και να τρώτε ό,τι και όσο θέλετε. Έτσι αποτρέπετε τη μετάβαση του σώματος σε κατάσταση διατήρησης βάρους. Επίσης, κρατάτε την ψυχολογία σας σε καλά επίπεδα.

Σε προηγούμενο άρθρο, έχουμε πει ότι το σώμα λειτουργεί με περιόδους μεγαλύτερες της μιας μέρας. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι αν μια μέρα την εβδομάδα χαλάσετε τη δίαιτά σας, δεν χάθηκε ο κόσμος.

Το αντίθετο, μέρες σαν κι αυτήν (που ονομάζονται «ελεύθερες») είναι τελικά και ωφέλιμες! Θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί συμβαίνει αυτό.

Το σώμα είναι σχεδιασμένο να αντέχει σε περιόδους έλλειψης τροφής. Για το σκοπό αυτό, είναι εξοπλισμένο με διάφορους μηχανισμούς, ένας εκ των οποίων είναι η αποθήκευση λίπους για μελλοντική χρήση. Ένας άλλος μηχανισμός είναι ο εντοπισμός περιόδων έλλειψης, και η αντίστοιχη ρύθμιση του μεταβολισμού και των καύσεων. Δηλαδή, όταν το σώμα συνειδητοποιήσει ότι η τροφή είναι περιορισμένη, κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει πιο οικονομικό και να διατηρήσει το βάρος του.

Η βασική ορμόνη που ρυθμίζει αυτόν το μηχανισμό είναι η λεπτίνη. Όταν η πρόσληψη τροφής είναι ανεβασμένη, η λεπτίνη είναι σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα, όταν παρατηρείται έλλειψη τροφής, τα επίπεδα λεπτίνης πέφτουν και το σώμα γίνεται πιο ανθεκτικό στο αδυνάτισμα (το όνομα της ορμόνης λοιπόν είναι ιδανικό).

Ακριβώς αυτό είναι που συμβαίνει όταν κάνουμε παρατεταμένη δίαιτα. Το σώμα δεν μπορεί να καταλάβει ότι το κάνουμε σκόπιμα, και θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη τροφής.

Αν όμως διακόπτετε τη δίαιτά σας μια φορά την εβδομάδα (ας πούμε κάθε Κυριακή), προλαβαίνετε αποτελεσματικά την πτώση της λεπτίνης. Έτσι, όταν συνεχίσετε τη δίαιτα τη Δευτέρα, το σώμα θα είναι και πάλι έτοιμο για το βέλτιστο ρυθμό απώλειας βάρους και λίπους.

Εκτός αυτού, οι ελεύθερες μέρες είναι προφανώς ωφέλιμες και για ψυχολογικούς λόγους. Κάθε Κυριακή λοιπόν (ή όποια άλλη μέρα σας βολεύει), φάτε ό,τι και όσο θέλετε!

Σε επόμενο άρθρο θα μάθουμε τρόπους να εκμεταλλευόμαστε τις ημέρες πριν και μετά την ελεύθερη, για να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα.

1 comment:

  1. Το αντίθετο, μέρες σαν κι αυτήν (που ονομάζονται «ελεύθερες») είναι παιχνιδια για κοριτσια τελικά και ωφέλιμες! Θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί συμβαίνει αυτό.

    ReplyDelete