Friday, February 18, 2011

Πώς να κάνετε τις προπονήσεις σας πιο διασκεδαστικές

Διαβάζω συχνά ότι θα πρέπει οι προπονήσεις να είναι ευχάριστες και διασκεδαστικές, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει ο ασκούμενος να τις διατηρήσει στο πρόγραμμά του. Μια άλλη συχνή συμβουλή είναι να συνδυάζουμε τη γυμναστική με ψυχαγωγία, πηγαίνοντας πχ έναν περίπατο ή παίζοντας κάποιο ομαδικό άθλημα.

Διαφωνώ.

Η προπόνηση δεν πρέπει να συγχέεται με τη διασκέδαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι βασανιστήριο. Όμως, υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος που προπονούμαστε, και αυτός είναι η βελτίωση κάποιας παραμέτρου επίδοσης.

Ο γενικός στόχος των προπονήσεων είναι φυσικά η βελτίωση του σώματός μας. Όμως, πρέπει να έχουμε και ειδικούς στόχους, και αυτοί εξαρτώνται από τη φύση της άσκησης που εκτελούμε.

Αν λοιπόν κάνουμε βάρη, τότε ο στόχος είναι να αυξάνουμε τακτικά τα κιλά ή τις επαναλήψεις. Αν κάνουμε αεροβική (πχ τρέξιμο), τότε πρέπει να προσπαθούμε συνειδητά να βελτιώσουμε τους χρόνους μας ή την αντοχή μας.

Ακόμα και στο πρωινό περπάτημα που έχω προτείνει κατά καιρούς, θα πρέπει να αυξάνουμε τη διάρκειά του ή τις αποστάσεις που διανύουμε.

Το καλό με όλες αυτές τις δραστηριότητες είναι ότι η πρόοδος μπορεί να μετρηθεί με σαφήνεια. Και όπως έλεγε ο λόρδος Κέλβιν, μπορείς να βελτιώσεις μόνο ό,τι μπορείς να μετρήσεις.

Ο καλύτερος τρόπος να κάνετε την προπόνησή σας πιο ευχάριστη είναι να την κάνετε πιο αποτελεσματική. Διαχωρίστε λοιπόν την προπόνηση από τη διασκέδαση και γίνετε καλύτερος!

No comments:

Post a Comment