Wednesday, March 17, 2010

Γενικές συμβουλές διατροφής

View this post in English.

Συχνά θα ακούσετε να λένε ότι η διατροφή μετράει κατά 80% στη βελτίωση της εμφάνισής σας. Διαφωνώ. Κατά τα γνώμη μου, διατροφή και γυμναστική μετράνε εξίσου, αν βέβαια μιλάμε αποκλειστικά για εμφάνιση.

Εκεί όμως που όντως η διατροφή μετράει κατά 80% είναι στον εξής πολύ σημαντικό τομέα: στην υγεία μας.

Είναι τόσο λογικό που δεν θα έπρεπε καν να το γράφω. Αυτά που εισάγουμε στον οργανισμό μας, καθορίζουν και την κατάστασή του. Τελεία και παύλα.

Τελευταίες έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι η διατροφή παίζει σημαντικότερο ρόλο από την κληρονομικότητα στην εκδήλωση ασθενειών. Σκεφτείτε το αυτό την επόμενη φορά που θα καταναλώσετε κάτι ανθυγιεινό.

Επίσης, να πω ακόμα κάτι αυτονόητο: υγιεινές τροφές είναι μόνο οι φυσικές (δηλαδή αυτές που βρίσκονται αυτούσιες στη φύση). Οτιδήποτε προέρχεται από ειδική παρασκευή ή επεξεργασία θα πρέπει να αποφεύγεται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλες οι φυσικές τροφές είναι υγιεινές. Υπάρχουν πολλές ουσίες στη φύση που είναι βλαβερές (ή και δηλητηριώδεις) για τον άνθρωπο.

Με αυτές τις σκέψεις κατά νου, ας δούμε πιο αναλυτικά το θέμα της διατροφής. Ολόκληρο το θέμα εξαντλείται σε τρία ερωτήματα: τι, πόσο, πότε. Σ’ αυτό το άρθρο, θα ασχοληθούμε μόνο με το πρώτο ερώτημα.

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε τα τρία μακροδιατροφικά στοιχεία (ονομάζονται έτσι γιατί τα λαμβάνουμε σε μεγάλες ποσότητες – αντιθέτως, αυτά που λαμβάνουμε σε μικρές ποσότητες λέγονται μικροδιατροφικά).

Πρωτεΐνες
Από το όνομά τους και μόνο, φαίνεται ότι πρέπει να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη διατροφή μας, δηλαδή να περιλαμβάνονται σε κάθε γεύμα. Είναι τα δομικά υλικά του σώματος, και βοηθούν στην επιδιόρθωση όλων των ιστών (μυς, δέρμα, νύχια, μαλλιά κτλ). Οι καλύτερες πηγές είναι το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Λιπαρά
Όλοι ξέρουν ότι είναι κακά για μας (κάτι που δεν είναι ακριβές), αλλά όλοι τα τρώνε τελικά. Εγώ επίτηδες τα βάζω στη δεύτερη θέση, γιατί είναι το αμέσως σημαντικότερο μακροδιατροφικό στοιχείο μετά τις πρωτεΐνες. Είναι η περιεκτικότερη πηγή ενέργειας, και απαραίτητα για πάρα πολλές λειτουργίες του σώματος.

Το κλειδί όμως είναι να τρώμε μόνο τα υγιεινά λιπαρά, δηλαδή: ζωικά λίπη, αυγά, πλήρη γαλακτοκομικά, βούτυρο, λίπη ψαριών, ελαιόλαδο, λιναρόσπορο, αβοκάντο.

Ξέρω ότι τα ζωικά λιπαρά (που ανήκουν στην κατηγορία των κορεσμένων λιπαρών) θεωρούνται ανθυγιεινά, αυτή η θεώρηση όμως είναι λανθασμένη. Τα λίπη αυτά είναι φυσική τροφή, είναι γεμάτα χρήσιμη ενέργεια, και είναι πολύ νόστιμα. Στο μέλλον θα μιλήσουμε αναλυτικά για το πολύ ενδιαφέρον αυτό θέμα, αλλά προς το παρόν κρατήστε το εξής: μην αποφεύγετε τα ζωικά λίπη.

Αντιθέτως, τα λιπαρά που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα εξής: μαργαρίνες, φυτικά λίπη, υδρογονωμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά (που χρησιμοποιούνται σε όλες τις αλυσίδες fast food), και φυσικά οτιδήποτε τηγανιτό.


Υδατάνθρακες
Είναι επίσης πηγή ενέργειας. Χωρίζονται σε απλούς και σύνθετους, ή κατατάσσονται σε γρήγορους και αργούς με βάση μια κλίμακα που ονομάζεται γλυκαιμικός δείκτης. Πρακτικά όμως, και οι δύο τρόποι διαχωρισμού δείχνουν την ταχύτητα με την οποία οι υδατάνθρακες απορροφούνται από το αίμα. Οι απλοί/γρήγοροι απορροφούνται γρηγορότερα, και ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος, κάτι που δεν είναι καλό.

Στους απλούς υδατάνθρακες ανήκουν η γνωστή μας ζάχαρη (γλυκόζη), το μέλι, τα φρούτα (φρουκτόζη), καθώς και το άσπρο αλεύρι και όλα τα προϊόντα του.

Σύνθετοι υδατάνθρακες είναι οι εξής: προϊόντα ολικής άλεσης, σιτηρά, βρώμη, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, λαχανικά, όσπρια.

Τώρα που τελειώσαμε τη θεωρία, πάμε και στα σημαντικά: από τα τρία διατροφικά στοιχεία, το μόνο που δεν είναι απαραίτητο στη διατροφή μας είναι οι υδατάνθρακες. Μάλιστα, αν κοιτάξουμε όλη την εξέλιξη του ανθρώπου, θα διαπιστώσουμε ότι τρώμε υδατάνθρακες για ένα σχετικά πολύ μικρό χρονικό διάστημα (από τότε που ξεκίνησε η γεωργία). Εξαιρούνται τα λαχανικά και κυρίως τα φρούτα, που είναι φυσική τροφή για τον άνθρωπο (και για πολλά ζώα) από την αρχή της ύπαρξής του.

Κι όμως, τις τελευταίες χιλιετίες, οι υδατάνθρακες έχουν γίνει η βάση της διατροφής μας. Συμπτωματικά (;) από τότε που ξεκίνησε αυτό, ο άνθρωπος έχει γίνει πιο αδύναμος (όχι όμως και πιο αδύνατος), πιο καχεκτικός, και λιγότερο υγιής.

Θα μιλήσουμε εκτενώς στο μέλλον για το θέμα αυτό, πάντως να θυμάστε ότι οι υδατάνθρακες πρέπει να περιορίζονται. Σίγουρα πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά, και με μέτρο μέλι, πατάτες και μαύρο ρύζι, όμως όλοι οι υπόλοιποι υδατάνθρακες θα πρέπει να μειωθούν.

Βάση των γευμάτων μας πρέπει να είναι οι πρωτεΐνες, και προτιμώμενη πηγή ενέργειας τα καλά λιπαρά (που συνήθως περιέχονται στις πηγές πρωτεϊνών). Αν τρώμε φρούτα και λαχανικά, δεν χρειαζόμαστε άλλους υδατάνθρακες.

Αυτά προς το παρόν, και έπεται συνέχεια.

1 comment:

  1. Στους απλούς υδατάνθρακες ανήκουν η γνωστή μας ζάχαρη (γλυκόζη), paixnidia gia koritsia 2011 το μέλι, τα φρούτα (φρουκτόζη), καθώς και το άσπρο αλεύρι και όλα τα προϊόντα του. paixnidia gia koritsia

    ReplyDelete