Friday, March 19, 2010

Πόσο πρέπει να τρώω;

Ας πούμε ότι θέλετε να χάσετε βάρος. Αποφασίζετε να πάτε σε έναν διαιτολόγο. Ο διαιτολόγος θα υπολογίσει πόσες θερμίδες καίτε κάθε μέρα (λόγω μεταβολισμού και δραστηριότητας), και μετά θα σας πει ότι πρέπει να τρώτε ελαφρώς λιγότερες για να αδυνατίσετε. Αν είστε άντρας, συνήθως θα σας προτείνει γύρω στις 2500 θερμίδες, ενώ αν είστε γυναίκα 2000.

Στη συνέχεια, θα σπάσει αυτές τις θερμίδες σε πρωτεΐνες / υδατάνθρακες / λιπαρά. Θα σας διδάξει καταρχήν ότι 1 γραμμάριο πρωτεϊνών έχει 4 θερμίδες, 1 γραμμάριο υδατανθράκων επίσης 4 θερμίδες και 1 γραμμάριο λιπών 9 θερμίδες. Μετά θα σας πει κατά πάσα πιθανότητα ότι 15% των συνολικών σας θερμίδων θα πρέπει να είναι από πρωτεΐνες, 60% από υδατάνθρακες και 25% από λιπαρά. Αν είστε άντρας επομένως, η συμβουλή του θα είναι: 375 θερμίδες από πρωτεϊνικές πηγές, 1500 από υδατάνθρακες, και 625 από λιπαρά (σύνολο 2500).

Τελικά θα σας ενημερώσει ότι 100 γραμμάρια κρέατος έχουν 30 γραμμάρια πρωτεϊνών, 1 ποτήρι γάλα έχει 8 γραμμάρια κτλ. Έτσι θα σας βγάλει ένα διαιτολόγιο, με αναλυτικά γραμμάρια για κάθε τροφή, που εσείς θα πρέπει να υπολογίζετε καθημερινά με ευλάβεια.

Ζαλιστήκατε; Κι εγώ.

Υπάρχουν τρία προβλήματα σ’ αυτήν την αντιμετώπιση. Το πρώτο είναι ότι είναι πολύ περίπλοκη. Το δεύτερο είναι ότι πιθανόν να χάσετε βάρος αλλά δεν θα ξέρετε τι είναι αυτό που χάσατε (λίπος; μυς; κάτι άλλο;) Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι αυτή η δίαιτα είναι βασισμένη στους υδατάνθρακες – και άρα λανθασμένη.

Όπως είπαμε, βάση της διατροφής μας πρέπει να είναι οι πρωτεΐνες. Αυτές είναι τα δομικά στοιχεία της άπαχης μάζας του σώματος. Ο κανόνας είναι ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 1 γραμμάριο για κάθε κιλό άπαχης μάζας. Αν αθλείστε, χρειάζεστε παραπάνω – μέχρι και 2 γραμμάρια για κάθε κιλό άπαχης μάζας. Αν λοιπόν έχουμε μια γυναίκα 60 κιλών με 25% λίπος (και άρα 45 κιλά άπαχης μάζας), αυτή χρειάζεται 90 γραμμάρια πρωτεϊνών αν αθλείται, και 45 γραμμάρια αν όχι. Δηλαδή 360 (ή 180) θερμίδες από πρωτεΐνες.

Πάμε τώρα στους υδατάνθρακες. Ο κανόνας εδώ είναι να μην ξεπερνάμε τα 100-150 γραμμάρια, κάτι που επιτυγχάνεται εύκολα αν τρώμε μόνο φρούτα και λαχανικά. Με αυτόν τον τρόπο, κρατάμε χαμηλά τα επίπεδα της ινσουλίνης, καλύπτουμε απόλυτα τις απαιτήσεις του οργανισμού σε γλυκόζη, και ταυτόχρονα τον εκπαιδεύουμε να καίει λίπος για ενέργεια. Ο μόνος λόγος που ίσως χρειαστούμε παραπάνω υδατάνθρακες είναι αν γυμναζόμαστε πολύ σκληρά και με διάρκεια, στην οποία περίπτωση μπορούμε να φτάσουμε γύρω στα 200 γραμμάρια. Μάξιμουμ δηλαδή 800 θερμίδες από υδατάνθρακες.

Οι υπόλοιπες θερμίδες μας (γύρω στις 1000) πρέπει να είναι από λιπαρά. Και επειδή όπως είπαμε τα λιπαρά έχουν 9 θερμίδες ανά 1 γραμμάριο, έχουμε πετύχει το στόχο μας με 100 γραμμάρια λιπαρών. Με μικρή ποσότητα δηλαδή, έχουμε «φουλάρει» τον οργανισμό μας με την αγαπημένη του πηγή ενέργειας.

Αυτό είναι όλο. Και προς Θεού, μην τρελαίνεστε με τα γραμμάρια. Σιχαίνομαι αυτές τις μικρές ζυγαριές. Μάθετε στο περίπου τις μερίδες σας, και μετά προσπαθήστε κατά μέσο όρο να τις τηρείτε κάθε μέρα.

Καλή επιτυχία!

1 comment:

  1. Anonymous14/3/11 17:48

    Υπάρχουν τρία προβλήματα σ’ αυτήν την αντιμετώπιση. Το πρώτο είναι ότι είναι πολύ περίπλοκη. Το δεύτερο είναι ότι πιθανόν να χάσετε βάρος αλλά δεν θα ξέρετε τι είναι αυτό που χάσατε paixnidia gia koritsia

    ReplyDelete