Monday, March 29, 2010

Θερμίδες

Το βασικό κριτήριο για το αν το σώμα θα προσθέτει ή θα χάνει βάρος είναι το λεγόμενο ισοζύγιο θερμίδων. Αν δηλαδή τρώμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώνουμε, τότε το σώμα θα βάζει βάρος, ενώ αν τρώμε λιγότερες τότε θα χάνει. Θεωρητικά δεν είναι τόσο απλό μιας και υπάρχουν κι άλλοι μηχανισμοί (πχ τύπος θερμίδων, ορμόνες), στην πράξη όμως αυτός ο κανόνας ισχύει για όλους.

Το θέμα είναι από τι αποτελείται το βάρος που προσθέτουμε ή χάνουμε. Όπως έχουμε πει, στόχος πρέπει να είναι η προσθήκη μυών και η απώλεια λίπους. Αυτά τα δύο όμως δεν γίνονται ταυτόχρονα, στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον. Επομένως, δύο είναι οι πιθανοί στόχοι:
- τρώμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώνουμε και αποσκοπούμε στην αύξηση της μυϊκής μάζας και την ταυτόχρονη διατήρηση του σωματικού λίπους
- τρώμε λιγότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώνουμε και αποσκοπούμε στη μείωση του σωματικού λίπους και την ταυτόχρονη διατήρηση της μυϊκής μάζας

Οι bodybuilders έχουν αποδείξει την αξία αυτού του συστήματος εδώ και δεκαετίες, αφιερώνοντας 8-9 μήνες το χρόνο στην αύξηση και 3-4 στη μείωση. Εκτός όμως από τη διατροφή, μεταβάλλουν αντίστοιχα και την προπόνησή τους.

Θα μου πείτε: «πρέπει δηλαδή να μετράω θερμίδες;»

Η απάντηση είναι όχι. Αν υποθέσουμε ότι διατηρείστε εδώ και καιρό στο ίδιο περίπου βάρος, τότε οι θερμίδες που σας παρέχει το τρέχον διαιτολόγιό σας είναι οι θερμίδες διατήρησης. Μειώνοντας λοιπόν ελαφρώς τις μερίδες σας (και ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε είναι να μειώσετε τους υδατάνθρακες), μπαίνετε σε κατάσταση απώλειας. Αυξάνοντας λίγο τις μερίδες σας (κατά προτίμηση αυξάνοντας τις πρωτεΐνες), μπαίνετε σε κατάσταση κέρδους.

Εναλλακτικά, μπορείτε να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα ρυθμίζοντας τις δραστηριότητές σας. Αν θέλετε να χάσετε βάρος χωρίς να αλλάξετε τη διατροφή σας, απλά ξεκινήστε γυμναστική (ή αυξήστε την). Αν θέλετε να βάλετε βάρος, τότε μειώστε οποιαδήποτε δραστηριότητα (δεν προτείνεται).

Το καλύτερο είναι φυσικά ο συνδυασμός. Αν βάλετε τη γυμναστική στο παιχνίδι, τότε θα είστε σε θέση να κάνετε μικρότερες αλλαγές στη διατροφή σας, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις είναι επιθυμητό. Επίσης, έχετε και όλα τα οφέλη της γυμναστικής στην υγεία σας.

Πέρα απ’ αυτό το απλοποιημένο μοντέλο (που όμως δουλεύει), υπάρχουν και πολλές άλλες γνώσεις σχετικά με την επίδραση των μακροδιατροφικών στοιχείων στην προσθήκη μυών και – κυρίως – στην καύση λίπους. Αυτό θα είναι το θέμα ενός επόμενου άρθρου.

No comments:

Post a Comment