Tuesday, March 16, 2010

Καθιστική ζωή

Δε νομίζω να υπάρχει κανείς να διαφωνήσει ότι η καθιστική ζωή βλάπτει. Η φύση δεν προόριζε τον άνθρωπο να κάθεται σε ένα γραφείο οκτώ ώρες την ημέρα, και μετά σε έναν καναπέ ή σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου για άλλες οκτώ.


Οι βλαβερές επιδράσεις της καθιστικής ζωής είναι εμφανείς σε πολλούς τομείς: στάση σώματος, πόνοι στη μέση και την πλάτη, κιρσοί… και φυσικά μυική ατροφία και παχυσαρκία.


Ξέρω περιπτώσεις ανθρώπων που αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα. Ένας γνωστός μου έκανε το εξής πείραμα: δεν έκατσε πουθενά για μια ολόκληρη μέρα. Όταν ήθελε να ξεκουραστεί, στεκόταν στη στάση σκουώτ (βαθύ κάθισμα). Φυσικά, δεν εργάζεται.


Κάποιοι άλλοι παραιτήθηκαν από τις καθιστικές εργασίες τους (στο εξωτερικό βεβαίως, όπου όλα είναι περισσότερο του ύψους ή του βάθους).


Δεν προτείνω φυσικά τέτοιες δραστικές λύσεις. Όλοι ξέρουμε τις πολύ πιο απλές συμβουλές: να μην παίρνουμε αυτοκίνητο, να παρκάρουμε επίτηδες λίγο πιο μακριά, να σηκωνόμαστε συχνά από το γραφείο μας, να μην παίρνουμε το ασανσέρ, να κρύψουμε το τηλεκοντρόλ κτλ. Όλες αυτές είναι καλές συμβουλές, αλλά λίγοι τις εφαρμόζουν.


Αυτό που εγώ προτείνω είναι πιο χειροπιαστό: όσο είστε στη δουλειά σας, κάθε φορά που χτυπάει μια ώρα (δηλ. 10, 11, 12 κτλ) να σηκώνεστε από το γραφείο σας και να ανεβαίνετε δύο ορόφους με τα σκαλιά. Μόλις τελειώνετε, να πίνετε κατευθείαν ένα ποτήρι νερό (η χρόνια αφυδάτωση είναι ένα άλλο κλασικό πρόβλημα για το οποίο θα μιλήσουμε άλλη φορά).


Με αυτήν την απλή δραστηριότητα, και χωρίς να αλλάξετε τίποτα άλλο, θα καίτε γύρω στις 100 έξτρα θερμίδες την ημέρα, που σε ένα μήνα σημαίνει απώλεια περίπου μισού κιλού. Εκτός αυτού, θα αισθάνεστε πολύ καλύτερα.


Κάντε το!



Μια άλλη λύση είναι η εξής:


1 comment:

  1. Κάποιοι άλλοι παραιτήθηκαν από τις καθιστικές εργασίες τους (στο εξωτερικό βεβαίως, όπου όλα είναι περισσότερο του ύψους ή του βάθους). paixnidia gia koritsia 2011

    ReplyDelete