Wednesday, March 24, 2010

Τρέξτε!

Μέχρι τώρα, έχω προτείνει συνδυασμό αερόβιας και αναερόβιας άσκησης ως την απόλυτη μέθοδο βελτίωσης του σώματός μας. Υπάρχει όμως μια δραστηριότητα που συνδυάζει και τα δύο σε ένα: το σπριντ.

Γενικά, ο άνθρωπος είναι σχεδιασμένος από τη φύση να κινείται είτε αργά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είτε ταχύτατα για πολύ μικρά. Με το πρωινό τρεξιματάκι, έχουμε καλύψει την πρώτη απαίτηση. Τα σπριντ θα καλύψουν και τη δεύτερη. Πραγματικά είναι μια άσκηση με πολλά οφέλη. Βελτιώνει τόσο την αντοχή όσο και τη δύναμη. Θα αλλάξει το σώμα σας σε χρόνο ρεκόρ.

Για να περάσετε με ασφάλεια στα σπριντ, πρέπει να έχετε στο ενεργητικό σας τουλάχιστον ένα μήνα συστηματικών αερόβιων προπονήσεων. Όταν λοιπόν είστε έτοιμος, κάντε το ως εξής:

Αν έχετε ακολουθήσει τις συμβουλές μου, λογικά θα κάνετε τρεις αεροβικές προπονήσεις και τρεις προπονήσεις με βάρη την εβδομάδα. Σ’ αυτήν την περίπτωση, μια προπόνηση σπριντ την εβδομάδα είναι αρκετή.

Προτείνω Σάββατο ή Κυριακή, ώστε να μπορείτε να πάτε κάπου στη φύση. Υπάρχουν δύο λόγοι γι’ αυτό: αφενός μπορείτε να το δείτε ως μικρή εκδρομούλα, αφετέρου θα χρειαστείτε μαλακό έδαφος, γιατί προτείνω να τρέξετε... ξυπόλητοι.

Ναι, καλά διαβάσετε. Τα οφέλη πολλαπλασιάζονται αν δεν φοράτε παπούτσια (ή τουλάχιστον αν έχουν πολύ λεπτή σόλα). Το θέμα αυτό είναι μεγάλο, και σας υπόσχομαι να το συζητήσουμε μελλοντικά.

Σπριντ σημαίνει «τρέχω όσο πιο γρήγορα μπορώ» και αυτό ακριβώς πρέπει να κάνετε, φυσικά μετά από μια σύντομη προθέρμανση. Αν όντως τρέχετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε, δεν θα αντέξετε πάνω από 15 δευτερόλεπτα. Ξεκουραστείτε για λίγο με περπάτημα και επαναλάβετε 5-6 φορές.

Μπορείτε επίσης να εναλλάσσετε τα σπριντ με χαλαρό τρέξιμο (διαλειμματική προπόνηση), αλλά αυτό είναι κάτι που επίσης θα αφήσω για άλλη φορά!

1 comment:

  1. Αν έχετε ακολουθήσει τις συμβουλές μου, λογικά θα κάνετε τρεις αεροβικές προπονήσεις και τρεις προπονήσεις με βάρη την εβδομάδα. Σ’ αυτήν την περίπτωση, μια προπόνηση σπριντ την εβδομάδα είναι αρκετή. paixnidia gia koritsia

    ReplyDelete