Tuesday, March 23, 2010

Πότε πρέπει να τρώω;

Έχοντας ήδη μιλήσει για το «τι» και το «πόσο», αυτό το άρθρο ολοκληρώνει τις βασικές γνώσεις για τη διατροφή. Φυσικά, το θέμα είναι κυριολεκτικά αχανές – αν και δεν θα ‘πρεπε. Η τροφή πρέπει να είναι κάτι φυσικό (και άρα εύκολο) για όλα τα έμβια όντα.

Παρ’ όλα αυτά, ας μιλήσουμε λίγο για το πότε πρέπει να τρώμε.

Η παγιωμένη αντίληψη είναι ότι τα γεύματά μας πρέπει να είναι μοιρασμένα ανά τρίωρα, που σημαίνει 5-6 γεύματα την ημέρα. Η θεωρία πίσω απ’ αυτό λέει ότι έτσι ενεργοποιούμε το μεταβολισμό μας, και ότι δίνουμε σήμα στον οργανισμό να μην αποθηκεύει λίπος. Μια άλλη θεωρία λέει ότι δεν πρέπει να τρώμε αμέσως πριν κοιμηθούμε, γιατί η τροφή θα γίνει λίπος.

Όλες αυτές οι αντιλήψεις έχουν βάση – αλλά πλέον είναι απαρχαιωμένες. Οι σύγχρονες αντιλήψεις (και η λογική) λένε ότι η αποθήκευση και η καύση λίπους λειτουργούν με βάση πολύ μεγαλύτερα διαστήματα, και όχι ημερησίως.

Αυτό σημαίνει ότι αν φάω πχ 10.000 θερμίδες σε μια μέρα, και μάλιστα πριν κοιμηθώ, δεν πρόκειται να παχύνω. Μπορεί να έχω πρόβλημα στον ύπνο, αλλά σας εγγυώμαι ότι δεν πρόκειται να πάρω γραμμάριο λίπους.

Αντιθέτως, αυτό που επηρεάζει τα αποθέματα λίπους είναι οι μακροπρόθεσμες συνήθειες. Για ευκολία, αν και ούτε αυτό είναι απόλυτα ακριβές, ας θεωρήσουμε ότι η βάση των υπολογισμών μας είναι η μια εβδομάδα.

Αν λοιπόν αποφασίσετε να μετράτε θερμίδες (το οποίο όπως έχω πει δεν συστήνω), τουλάχιστον κάντε το εβδομαδιαίως. Δηλαδή, αν έχετε καταλήξει ότι πρέπει να τρώτε 2.000 θερμίδες την ημέρα, να σκέφτεστε ότι πρέπει να φάτε 7*2.000 = 14.000 θερμίδες την εβδομάδα. Αν τη μια μέρα φάτε 1.000 και την άλλη 4.000, δεν πρόκειται να δείτε καμία επίδραση. Ούτε αν τις φάτε σε 3 γεύματα ή σε 13. Ούτε αν τις φάτε στο πρωινό ή στο βραδινό. Σημασία έχει το μακροπρόθεσμο σύνολο.

Ακριβώς λόγω αυτού του γεγονότος είναι που μπορείτε να εφαρμόσετε πολύ αποτελεσματικές τεχνικές όπως οι «ελεύθερες μέρες» και οι «νηστείες» (για τις οποίες θα μιλήσουμε αναλυτικά στο μέλλον).

Έχοντας αυτά κατά νου, καλό είναι να ξέρετε ότι τρία γεύματα είναι πιο σημαντικά από τα άλλα: το πρωινό, το μεσημεριανό και το μεταπροπονητικό.

Το πρωινό είναι σημαντικό για όλους τους λόγους που ήδη ξέρετε, συν για το ότι, αν ακολουθείτε τη συμβουλή μου και κάνετε αεροβική το πρωί, πρέπει μετά να φάτε κάτι πρωτεϊνούχο για να σταματήσετε τον καταβολισμό των μυών σας.

Το μεσημεριανό είναι σημαντικό, γιατί θα σας δώσει ενέργεια για τη δουλειά σας (είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για διάλειμμα – αλλά μην το παρακάνετε γιατί θα σας φέρει υπνηλία). Επίσης, μπορεί να θεωρηθεί ως γεύμα πριν την προπόνηση, αν πηγαίνετε στο γυμναστήριο το απόγευμα. Αν πηγαίνετε πιο αργά το βράδυ, τότε θα πρέπει να συμπεριλάβετε άλλο ένα γεύμα λίγο πριν τη γυμναστική σας.

Και τέλος, το μεταπροπονητικό σας γεύμα είναι βασικό για να θρέψετε τους πεινασμένους μυς σας με μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών, και να ευνοήσετε έτσι την ανάπτυξή τους. Μάλιστα, αυτό το γεύμα, μαζί με το προηγούμενο, είναι ουσιαστικά τα μόνα που χρειάζεστε υδατάνθρακες, οπότε είναι καλή ευκαιρία για λαχανικά, φρούτα, χυμούς, μέλι κτλ.

Οπλισμένοι με αυτές τις γνώσεις, θα πρέπει λογικά να είστε σε θέση να συντάξετε ορισμένους βασικούς κανόνες για τη διατροφή σας, που θα σας οδηγήσουν με σιγουριά στην επίτευξη των στόχων σας.

1 comment:

  1. Έχοντας αυτά κατά νου, καλό είναι να ξέρετε ότι τρία γεύματα είναι paixnidia gia koritsia πιο σημαντικά από τα άλλα: το πρωινό, το μεσημεριανό και το μεταπροπονητικό.

    ReplyDelete